Hur länge sedan är “länge sedan”

Även om Einstein menade något djupt mattematiskt i sin tes om att tiden är relativ så känns det som att man kan applicera det i vår vardag också. För nog känns det som om tiden är relativ. Hur länge sedan är till exempel “länge sedan”.
Själv är jag 41 år och tänker inte på mig själv som gammal. Därför är det inte länge sedan jag föddes – 1972. Däremot tycker jag 1967 – när Stockwoodfestivalen gick av stapeln – är länge sedan. Även om det bara var fem år före jag föddes. Samtidigt känns det skumt att höra ungdomar i tonåren ha nostalgiska samtal. “Minns du hur det var…”. Och de pratar om hur det var runt 2010.
Själv känner jag inte att något som skedde efter millenniumskiftet ska kunna skapa nostalgikänslor. Det är inte länge sedan. Möjligen kan vi beteckna det som bättre begagnad nutid – men det var inte länge sedan. Gränsen mellan länge sedan och nyligen går vid vad jag minns.
Olof Palme mördades inte för länge sedan. John F. Kennedy mördades för länge sedan.
Anna Lind mördades nyss.
Så tiden är relativ då den är subjektiv. Det är hur vi själva upplever det som är det viktiga. Vi kan hålla på att känna efter och försöka hitta en gemensam ram – men det fortsätter vara subjektivt.
Dock kan vi hålla oss till att mätningen av tiden är objektiv. Den görs med en klocka. Och har du ingen, köp en på www.klockmodeller.se.

 

Comments are closed.