Grundare Klarna, Niklas Adalberth

Snabbt växande e-handelsföretaget har sitt ursprung i ett studentprojekt vid Handelshögskolan i Stockholm. Under 2004 började Niklas Adalberth, Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson skissa på sina planer för att utveckla innovativa betalningslösningar för e-handel. Året därpå vann de Handelshögskolans prestigefyllda pris för entreprenörskap.

Niklas Adalberth, född 1981 i Uppsala, har sedan barndomen haft en tydlig entreprenörsådra. I tonåren var han med och skapade Radio Excellent och under tiden på Lundellska skolan grundade han sitt första företag. AdalIT, som det hette, specialiserade sig på konsulttjänster inom webbproduktion och grafisk design.

Efter gymnasiet och lumpen vid F16 i Uppsala, där Niklas var närskyddstroppchef, lockade utlandet. Han arbetade under en sejour som bartender för Kempinski i skidorten St. Moritz. Därefter åkte han, tillsammans med barndomsvännen Sebastian Siemiatkowski, ut på en 143 dagar lång jorden runt resa. Vännerna, som kommit överens om att aldrig använda sig av flygtransport, besökte fyra kontinenter och tjugofem länder.

Efter en termin vid Lunds universitet flyttade Niklas till Handelshögskolan i Stockholm. Under åren som följde växte Klarna (som från början hette Kreditor) stadigt. Redan 2007 anslöt sig den 1000:e butiken och Investment AB Öresund gick in som delägare. Under åren därefter har Klarna systematiskt etablerat sig på nya utländska marknader. Och planer finns för en fortsatt expansion.

http://www.arcticstartup.com/2012/09/07/niklas-adalberth-arctic15
http://tellseries.com/ai1ec_event/niklas-adalberth-klarna/?instance_id=
http://www.strategyeyedigitalmedia.com/article/2013/01/17/interview_klarna_ceo_niklas_adalberth_talks_online_payments_/
niklasadalberth1.wordpress.com/
http://niklasadalberth.wordpress.com/
http://niklasadalberth.blogspot.com
http://niklas-adalberth.blogspot.com

Comments are closed.