Vägen till överallt i Amsterdam

Amsterdams centralstation är stadens absoluta knutpunkt och en del anser att detta är Amsterdams hjärta. Här rör sig varje dag 250 0000 människor. Centralstationen är den knutpunkten för all kollektivtrafik i staden och är det sista stoppet för flera spårvagnslinjer och bussar, liksom för färjor med bilar och passagerare från och till Amsterdam Noord. Amsterdams största Turistbyrå ligger här, liksom kajer för avgång för turistbåtar som rör sig runt i stadens kanaler.
Centralstationen är designad i nyrenässansstil och öppnades för allmänheten 1889. Stationen är byggd på 8 600 träpålar som körts ner 30 meter i sandjorden – en nödvändig byggteknik oavsett var du kommer i  Amsterdam. Centraal Station ritades av arkitekt Pierre JH Cuypers – som även ritade Rijksmuseum. Formgivaren AL Gendt var även han behjälplig vid formgivandet av Centraal station.
Just nu är stora delar av stationen att betrakta som en byggarbetsplats eftersom här för tillfället pågår ombyggnationer där en ny tunnelbanelinje ska läggas till som kommer att slutföras 2015.
Den bakre delen av stationen utgör fronten mot hamnen och skiljer centrala Amsterdam från Norra Amsterdam. När stationen byggdes, hade området varit Amsterdam anslutning till det öppna havet. Att bygga stationen där den är och därmed skära av staden från vattnet, var ett kontroversiellt beslut.
Vill du lära dig mer om Amsterdam och alla turistattraktioner som staden erbjuder – samt få tips och råd om var du kan bo billigt och bra – så kan du gå in på http://www.amsterdamhotel.se och lära dig mer där.

 

Comments are closed.